Ploegen op de wind

Samen met partijen uit Duitsland, Frankrijk, Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, heeft Down2Earth het initiatief genomen om een project te formuleren om een duurzaam gebruik van de bodem te stimuleren. We hebben een projectvoorstel ingediend voor mede-financiering door het Interreg NWE programma.

In het project willen we aantonen dat het technisch haalbaar is om de bodemsparende controlled traffic farming methode toe te passen met gebruik van hernieuwbare energie. Het idee is om op demonstratiebedrijven met wind en/of zonenergie waterstof te produceren. Deze waterstof wordt vervolgens gebruikt als brandstof voor een tractor die met behulp van GPS heel nauwkeurig over het veld kan rijden. Hierdoor wordt het grootste deel van de bodem nooit meer vastgereden door de banden van de tractor. Humus en het bodemleven krijgen daardoor de kans om zich te herstellen en wordt de bodem weer gezond gemaakt.